X

Oralno zdravlje dece

Oralno zdravlje dece

Veliki porast slučajeva karijesa, čak i kod male dece, u većini razvijenih zemalja dovodi do urgentne potrebe da se sagleda uticaj porodice i faktora lokalne zajednice na oral-no zdravlje dece. Podjimo od malo filozofskog promišljanja koje važi za sve zemlje. Naime, ishod dečjeg zdravlja, u ovom slučaju oralnog, rezultat je kompleksne interakcije bioloških determinanti sa društvenim, socijalnim, porodičnim i varijablama lokalne zajednice.

Iako je osnovni napor u cilju poboljšanja oralnog zdravlja dece usmeren prvenstveno na olakšanje pristupu zubnoj nezi, to nije dovoljno, jer samo ovaj princip ne može eliminisati nedostatke u zdravlju usta i zuba.

U SAD je, to je opšte poznato, razvijenost solidarnosti u okviru zdravstvene zaštite mala, pa ipak su rezultati u oblasti dečje zubne zaštite zaista impresivni (pogledajmo samo američke i britanske estradne zvezde -razlika je očigledna).

U Los Anđelesu se nedavno sastala grupa eksperata koja se bavi dentalnom edukacijom ‘’Santa Fe’’, da bi razmotrila modele koji bi osigurali dečje i porodično zdravlje. Ključne teme konferencije su bile: potrebe dece i društveni prioriteti, determinante nauke o zdravlju dece, rapidna promena demografske strukture u SAD i neophodnost da društvena zajednica podrži decu i porodice. Ključni zaključci konferencije su da u cilju otklanjanja dispariteta mora doći do promene ustaljenih šablona promovisanja zdravlja, do integrisanja oralnog zdravlja u zdravstvene i socijalne programe i do osnaživanja lokalnih zajednica.

Zastupnici oralnog zdravlja dece, eksperti, roditelji i volonteri, imaju ključnu ulogu u osiguranju da se zdravlje usta i zuba integriše u ukupnu društvenu politiku prema deci. Pri tome stručnjaci sa stomatoloških škola i fakulteta imaju vodeću ulogu u edukaciji i jačanju svesti lokalnih zajednica da je njihovo angažovanje neophodno u sferi staranja o ovom vidu zdravlja dece. Učesnici konferencije su preporučili održavanje ovakvih skupova i u drugim državama. Detalji o ovom skupu su objavljeni u J Dent Educ 71(5): 619-631 2007. Da li je i kod nas sazrelo vreme za ovakve skupove?

Časopis WHITE / jul 2007. godine

tarantulica
tarantulica:
Related Post