X

Proces protiv proizvođača generičkih lekova


Sindrom policističnih jajnika – nova definicija

Francuska farmaceutska kompanija sanofi-aventis i američki Bristol Myers Squibb, nakon pet godina dobili su proces u SAD protiv kanadskog proizvođača generičkih lekova Apotexa. Sud u Njujorku potvrdio je da licenca sanofi-aventisa i BMS-a na antiagregacioni lek clopidogrel (Plavix) traje do novembra 2011. godine, tako da će do tada biti zabranjena proizvodnja njegovih generičkih kopija.

Farmaceutske kompanije koje istražuju i plasiraju lek na tržište sve više se suočavaju sa ovakvom vrstom privrednog prekršaja i ulaze u dugotrajne sudske procese u kojima se angažuju najbolji pravnici koji pokušavaju da zaštite prava inovatora. Zašto dolazi do ovakvih sporova? Odgovor je jednostavan. S jedne strane imamo generičke kompanije željne brze zarade i fondove zdravstvene zaštite koji traže jeftiniji lek, a s druge strane, ogromnu potrebu pacijenata obolelih od raka, side i drugih neizlečivih bolesti, za novim terapijskim rešenjima koja im pružaju nadu i produžetak života. Bez ulaganja u istraživanje i razvoj kao i patentne zaštite novog leka nada ne postoji.

Pozitivna presuda omogućiće sanofi-aventis-u i BMS-u da još pet godina imaju pravo prodaje i prometa ovog leka. Reč je o četvrtom najprodavanijem leku na svetu za čiju je proizvodnju generičke kopije Apotex podneo zahtev 2002. godine, a koji je nakon pet godina sudskog spora odbijen.

Časopis WHITE / mart 2007. godine

tarantulica
tarantulica:
Related Post