X

Kako pomoći suvom oku

Članak iz časopisa: PharmaMedica

Suvo oko je jedno od najčešće neprepoznatih stanja u oftalmologiji. Crvenilo oka nije uvek simptom konjuktivitisa (zapaljenja očne spojnice) već može ukazivati na sindrom suvog oka.

Mnogi pacijenti pribegavaju lečenju upotrebom antibiotskih, kortikosteroidnih ili antivirusnih lekova a da poboljšanja nema.

autor: dr Danijela Ranđelović – oftalmolog

Sindrom suvog oka najčešće se javlja kod pacijenata starije životne dobi, ali istraživanja pokazuju sve veću učestalost i među mlađim ljudima, tridesetogodišnjacima, što se objašnjava sve većim korišćenjem računara i mobilnih telefona. Suvo oko može nastati delovanjem unutrašnjih i spoljnih faktora. Unutrašnji su: poremećaj lučenja suznih žlezda, bolesti ivice kapaka, sistemske bolesti, upotreba nekih lekova, menopauza itd. Od spoljašnjih faktora najčešći su: ventilacija i klimatizacija, vetar, dugo gledanje u ekran računara ili TV, suv vazduh itd.

Bolest je često trajnog karaktera pa je jedan od koraka u uspešnom lečenju i edukacija pacijenta o prirodi bolesti i mogućnostima lečenja. Na ovaj način izbegava se razočarenje usled nerealnih očekivanja. Mnogi pacijenti lutaju od lekara do lekara tražeći pomoć ili pribegavaju samolečenju, koristeći lekove koji, usled dugotrajne upotrebe mogu da stanje pogoršaju i doprinesu razvoju neke druge bolesti oka. To je slučaj sa kortikosteroidima. Njihovom dugotrajnom upotrebom ne samo da se neće rešiti problem suvog oka, već može dovesti do razvoja glaukoma ili prevremenog zamućenja u očnom sočivu (siva mrena-katarakta).kako pomoći suvom oku

KAKO PREPOZNATI SIMPTOME?

Najčešći simptom je osećaj peska u očima, peckanje, žarenje, povremeno zamućenje vida, beličasta sluz u obliku niti (posebno ujutru nakon buđenja), otežano otvaranje kapaka ujutru ili tokom noći (kapci kao da su zalepljeni za oko) i iznenadno suzenje oka.

Dijagnostika suvog oka je jednostavna, sprovodi je lekar-oftalmolog. Postoji nekoliko testova kojima se može odrediti vlažnost oka, odnosno nedostatak nekog od sastojaka suza.

Bazalna sekrecija suza osigurava stalno lučenje suza, i danju i noću, i ovlaživanje oka treptajem. Pored bazalnog, postoji i refleksno lučenje suza koje iniciraju spoljni faktori: suvoća vazduha, ventilacija, vetar… Suzni film sastoji se od tri sloja: spoljnog (lipidnog), srednjeg (vodenog) i unutrašnjeg (mukoznog). Ako postoji nedostatak nekog od sastavnih delova suznog filma, dolazi do poremećaja na površini oka.

ULOGA SUZNOG FILMA

Uloga suznog filma je da zaštiti površinu oka i spreči isušivanje podmazivanjem i vlaženjem oka. Treptanjem ravnomerno se raspoređuje suzni film po površini oka koji, osim što hrani epitel rožnjače, ispira strane čestice kao što su prašina, alergeni itd. Suzni film sprečava i infekciju oka jer sadrži antibakterijske materije, a delom ima i optičku ulogu. U slučaju poremećaja suznog filma bakterije, virusi i alergeni slabije se ispiraju sa površine oka što pogoduje razvoju infekcija. U težim slučajevima, kada se bolest suvog oka ne tretira, može doći do stvaranja ožiljka na rožnjači i pada oštrine vida.

KONTAKTNA SOČIVA

Suvo oko je čest pratilac nošenja kontaktnih sočiva. Uzrok može biti predugo nošenje sočiva ali i materijal od kog su sočiva napravljena. Upravo zato se svim ljudima koji nose sočiva bez obzira da li imaju suvo oko ili ne, preporučuje upotreba veštačkih suza. Na ovaj način se vlaži i samo sočivo, ali i površina rožnjače. Takođe, upotreba veštačkih suza olakšava skidanje sočiva.

LASERSKO SKIDANJE DIOPTRIJE

Jedan od neželjenih efekata laserskog skidanja dioptrije je problem suvog oka koji zahteva primenu veštačkih suza i redovno postoperativno praćenje pacijenta. Problem suvoće više je izražen kod LASIK-a nego kod PRK-a i u proseku traje od tri do šest meseci. Kod određenog procenta pacijenata potreba za dodatnim vlaženjem oka veštačkim suzama postoji i nakon šest meseci od operacije.

Posle operacije visoke kratkovidosti posebno je važna primena veštačkih suza i to što češće u toku dana, a ponekad i noću. Ukoliko dodatno vlaženje oka izostane i razvije se sindrom suvog oka, a studije su pokazale da se dioptrija kratkovidosti može delimično ili u potpunosti povratiti.

Kod osoba koje nose kontaktna sočiva i imaju suvo oko, nakon laserskog skidanja dioptrije, tegobe mogu biti izraženije. Pravilnim izborom i upotrebom preparata veštačkih suza ove tegobe se mogu uspešno ublažiti.

KAKO POMOĆI SUVOM OKU?

1.Veštačke suze-ublažavaju simptome suvog oka: peckanje, crvenilo, osećaj žarenja… One podmazuju i vlaže površinu oka. Veštačke suze ne mogu u potpunosti zameniti prave ali su dobra alternativa. Veštačke suze zadržavaju vlažnost oka samo određeni period, pa ih zato treba češće koristiti, 4-6 puta u toku dana. Preporučuje se ukapavanje veštačkih suza desetak minuta pre duže vožnje, za vreme rada na računaru i sl. Noću se može pojačati dodatno vlaženje oka upotebom veštačkih suza koje su u formi gela.

2.Stimulacija sekrecije Meibomovih žlezda obavlja se stavljanjem toplih obloga na kapak. Time se, uz blagu masažu kapka, otpušta uljni sadržaj žlezde koji se potom lakše meša sa suzama.

3. Higijena ivica kapaka. Ljudima koji imaju hronične upalne promene lojnih žlezda u kapcima potrebna je kontinuirana higijena ivica kapaka koja se može sprovoditi upotrebom rastvora blagih dečijih šampona ili već gotovim medicinskim sredstvima kao, na primer, sterilnim maramicama namenjenim održavanju higijene ivica kapaka.

4. Svesno češće treptanje. Osobama sa problemom suvog oka savetuje se namerno češće treptanje, posebno pri radu na računaru ili gledanju televizije. Na ovaj način se istiskuju lipidi iz Meibomovih železda što smanjuje isparavanje suza.

ZAPALJENSKE PROMENE NA KAPCIMA I ROŽNJAČI

Lokalna primena kortikosteroida ublažava zapaljenske promene na kapcima i rožnjači. Primenjuju se u obliku masti ili kapi koji dodatno mogu sadržati i antibiotike. Upotreba ovih lekova mora biti kratkotrajna kako bi se izbegli neželjeni efekti.

Uzroke suvog oka ne možemo zauvek otkloniti, ali ih možemo ublažiti upotrebom veštačkih suza, gelova ili čepića koji zatvaraju suzne kanaliće i zadržavaju suze na površini oka.

MALI SAVETI:

Izbegavajte boravak u zadimljenim ili klimatizovanim prostorijama, na jačem vetru ili ventilaciji, prostoriji ispunjenoj prašinom.

Pravilno postavite ekran računara ispod nivoa pogleda. Na taj način smanjuje se sušenje suza sa površine oka.

Pri izlasku iz kuće koristite sunčane naočare, najbolje sa većim okvirom, jer ćete tako uspešnije zaštititi oči od vetra.

Bred
Bred:
Related Post