X

Antimikotici za lokalnu primenu – lekovi protiv gljivica

Antibiotici

Nistatin
Nistatin je polienski makrolid dobijen iz plesni Streptomyces noursei. To praktički znači da je nistatin antimikotički antibiotik. Deluje fungistatski i fungicidno na čitav niz gljivica in vitro.

Zbog karakteristične strukture veže se za molekule ergosterola u membrani gljivične stijenke i uzrokuje stvaranje šupljina u membrani (do tada nepropusna membrana postaje vrlo propusna i gubi svoju funkciju) što uništava integritet gljivične stijenke i konačno njenog odumiranja. Nistatin deluje fungistatski i fungicidno na saprofitske i parazitske kvasnice, osobito na Candida spp. Candida albicans je gljivica koja postaje patogena u uslovima koji omogućuju njeno razmnožavanje, a to su trudnoća, pretilost, dijabetes, jako znojenje, kaheksija, dugotrajno lečenje antibioticima širokog spektra i imunosupresivima.
Koristi se u lečenju lokalne kandidijaze u uglovima usana, sluznice usne šupljine, creva, prostora između prstiju, noktiju, anorektalnog područja i spoljašnjeg uha, te profilaksa kandidijaze u novorođenčadi te pri dugotrajnom lečenju antibioticima širokog spektra i imunosupresivima. Ako se na sluznici ili na koži pojavi lokalni nadražaj koji nije postojao pre lečenja, preporučuje se prekinuti lečenje. Lek nije namenjen primeni na sluznicu oka.
Tokom oralne upotrebe nistatina retko se mogu pojaviti blaže probavne smetnje (proliv, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu). Na mestu upotrebe može se pojaviti nadražaj kože i sluznice, a ređe kožni znakovi preosetljivosti (makulopapulozni osip).

Lekovi registrovani u Republici Srbiji u 2012.god: Nystatin

Derivati imidazola i triazola

Postoje preparati koji sadrže bifonazol, ekonazol, izokonazol, klotrimazol, mikonazol i ketokonazol. Svi oni spadaju u grupu derivata imidazola i triazola jer imaju zajedničku strukturu imidazola (odnosno vrlo sličnog triazola) što govori da je taj imidazol očito vrlo bitan za delovanje na gljivice. Druga važna karakteristika svih tih jedinjenja jeste njihov mehanizam delovanja: sprečavaju sintezu ergosterola koji je važan deo membrane gljivica. Time se menja propustljivost gljivične membrane za fosfatna jedinjenja koja izlaze iz ćelije, ubrzavajući izlazak kalijuma iz ćelije i narušavajući strukturu nukleinskih kiselina. Ćelija patogene gljivice se ubrzo doslovno raspada!

Klotrimazol
Klotrimazol je imidazolski antimikotik širokog spektra delovanja i jedan je od najkorišćenijih antimikotika. Ostvaruje dejstvo menjajući propustljivost gljivične membrane za fosfatna jedinjenja koja izlaze iz ćelije, ubrzavajući izlazak kalijuma iz ćelije i narušavajući strukturu nukleinskih kiselina. U manjim dozama ima fungistatsko, a u većim dozama fungicidno delovanje na Candida spp. uključujući Candida albicans, Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosum, Microsporum canis i Malassezia furfur. U većim koncentracijama ima inhibitorni učinak na Trichomonas vaginalis. Takođe je delotvoran protiv nekih gram-pozitivnih bakterija (Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes i Corynebacterium minutissimum) koje su često prisutne u mešanim infekcijama.
Nakon lokalne primene klotrimazol dobro prodire u kožu, a veoma se slabo apsorbira sistemski. Primenjuje se isključivo i samo lokalno na mestu infekcije u obliku krema, masti ili posipa, jer ukoliko bi bio dat sistemski (oralno – tablete, intravenski ili intramuskularno – injekcije) tada bi mogao oštetiti jetru, uzrokovati poremećaje rada nervnog sistema i dr. Koristi se u lečenju gljivičnih kožnih infekcija – kandidoze, tinee versicolor i dermatomikoza uzrokovanih dematofitima osetljivim na klotrimazol. Svrbež i ostali klinički znakovi se ublažavaju tokom prve nedelje lečenja. Lečenje valja nastaviti još najmanje dve nedelje nakon nestanka simptoma.
Preparati s klotrimazolom ne smeju doći u dodir sa sluznicom, niti pacijent sme tretirano mesto izlagati suncu. Na mestu upotrebe se retko mogu pojaviti nadražaj, pečenje, osip, svrbež, ljuštenje ili edem kože.

Lekovi registrovani u Republici Srbiji u 2012.god: Canesten, Kansen

Mikonazol
Mikonazol je derivat imidazola koji deluje fungicidno posebno na dermatofite i kandidu te baktericidno na neke gram-pozitivne bacile i koke. Mikonazol sprečava sintezu ergosterola u gljivici i menja sastav lipidnih sastojaka membrane, što izaziva smrt gljivičnih ćelija. Za lečenje kožnih infekcija gljivicama dolazi u obliku krema i namenjen je za lečenje infekcija kože uzrokovanih gljivicama iz roda Candida, lečenje tinee pedis (atletsko stopalo), tinee cruris i tinee corporis uzrokovane dermatofitima Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes i Epidermophyton floccosum. Takođe, koristi se i za lečenje tinee versicolor (pityriasis versicolor) uzrokovane saprofitom Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur).
Mikonazol je za razliku od klotrimazola mnogo bolji antimikotik – nije toliko toksičan ako se nađe u krvotoku. Međutim, ne može se koristiti u obliku tableta ili kapsula, jer se iz digestivnog trakta ne apsorbuje dovoljno. Dat parenteralno (injekcijama) izaziva brojne nuspojave pa se može davati samo u hitnim i po život opasnim situacijama.
Kada se daje lokalno deluje na koži i sluznicama. Dobro penetrira u kožu i zadržava se više od 4 dana na mestu primene. Tek neznatno ulazi u krv.
Kliničko poboljšanje može se u većine bolesnika očekivati već dva do tri dana nakon početka lečenja. Infekcije kandidom, tineu cruris i tineu corporis valja lečiti dve nedelje, a lečenje tinee pedis mora trajati dva meseca zbog mogućnosti ponavljanja infekcije.
Pri primeni mikonazola u obliku kreme, opisani su sporadični slučajevi maceracije, alergijskog dermatitisa, iritacije i crvenila kože.

Lekovi registrovani u Republici Srbiji u 2012.god: Daktanol, Gino Daktanol

Ketokonazol
Ketokonazol, derivat imidazola, antimikotik je širokoga spektra. Sprečava biosintezu ergosterola u gljivici i menja sastav drugih lipidnih sastojaka u membrani. Deluje na dermatofite (Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton), kvasnice (Candida, Cryptococcus, Torulopsis, Pityrosporum), dimorfne gljivice (Histoplasma capsulatum, Coccidioides, Paracoccidioides) i eumicete. Dolazi u obliku krema, šampona ili tableta.
U obliku krema koristi se za lečenje kožnih gljivičnih infekcija i seboroičnog dermatitisa. U obliku šampona koristi se za lečenje i sprečavanje pityriasisa versicolor, seboroičnoga dermatitisa i peruti. U obliku tableta koristi se za lečenje površinskih i dubokih mikoza kože, vlasišta i noktiju koje izazivaju dermatofiti ili kandida (dermatomikoze, onihomikoze, hronična mukokutana kandidijaza, pityriasis versicolor i dr.), kandidijaze usne šupljine i digestivnih organa i kao sistemski antimikotik.
Dok upotreba ketokonazola kao kreme i šampona uglavnom nije opasna, upotreba ketokonazola u obliku tableta može biti opasna jer može izazvati poremećaj rada jetre. Stoga je upotreba ketokonazola u pacijenata s oštećenim radom bubrega ili jetre zabranjena, kao i upotreba tableta s ketokonazolom u trudnica.
Pri lokalnoj upotrebi ketokonazola može, iako retko, doći do draženja ili pečenja na koži ili vlasištu, a kosa može postati masna ili suva. U osoba koje često boje ili kovrdzaju kosu ona može izgubiti boju. Aktivna supstanca i pomoćni sastojci u kremi katkada izazovu lokalnu alergijsku reakciju (kontaktni dermatitis).
No, upotreba ketokonazola u obliku tableta može izazvati više nuspojava – retko se javljaju probavni poremećaji, mučnina, vrtoglavica, glavobolja, fotofobija, parestezije, trombocitopenija i egzantem. Vrlo retko dolazi do alopecije, urtikarije ili bilo kakvog alergijskog osipa, a u dojenčadi do napetosti fontanele. Primećeno je takođe povećanje aktivnosti jetrenih enzima, iznimno i hepatitis. U pojedinim slučajevima kada su propisivane veće doze (više od 400 mg) javila se ginekomastija i oligospermija. Katkada se prolazno snizi koncentracija testosterona.

Lekovi registrovani u Republici Srbiji u 2012.god: Mycoseb

Terbinafin
Za razliku od svih ostalih antimikotika ovaj je po mnogome jedinstven antimikotik. Primenjuje se i oralno radi lečenja lokalnih infekcija. Relativno je novo sredstvo drugačijeg delovanja u odnosu na antibiotske i imidazolske derivate. Po hemijskoj strukturi terbinafin je alilamin sa širokim rasponom delovanja protiv patogenih gljivica kože, vlasišta i noktiju uključujući dermatofite kao što su Trichophyton (npr. Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton verrucosum, Trichophyton tonsurans, Trichophyton violaceum). Microsporum (npr. Microsporum canis), Epidermophyton floccosum te kvasnice roda Candida i Pityrosporum. U niskim koncentracijama terbinafin deluje fungicidno na dermatofite, plesni i neke dimorfne gljivice. Na kvasnice deluje fungicidno ili fungistatski, zavisno od vrste. Terbinafin specifično interferira s gljivičnom biosintezom sterola u njenoj ranoj fazi. To vodi pomanjkanju ergosterola i unutarćelijskoj akumulaciji skvalena, što ima za posledicu smrt gljivične ćelije. Terbinafin deluje putem inhibicije skvalenske epoksidaze u gljivičnoj ćelijskoj membrani. Enzim skvalen epoksidaza nije vezan uz sistem citohrom P450. Terbinafin ne utiče na metabolizam hormona niti drugih lekova. Na taj način ti organi bivaju zasićeni terbinafinom i vrlo efikasno se oslobađaju gljivične infekcije. Terapija traje kraće nego kod ostalih antimikotika. Kada se uzme na usta, lek se koncentriše u koži, kosi i noktima u fungicidnim koncentracijama. Na taj način ti organi bivaju zasićeni terbinafinom i vrlo efikasno se oslobađaju gljivične infekcije. Terapija traje kraće nego kod ostalih antimikotika – kada se terbinafin primeni u obliku kreme povlačenje kliničkih simptoma obično nastupa unutar nekoliko dana, a terapija traje do dve nedelje.
U obliku kreme primenjuje se za lečenje gljivičnih infekcija kože i noktiju izazvane dermatofitima kvasnicama te Pityrosporumom orbiculare (Malassezia furfur).
U obliku tableta koristi se za lečenje onihomikoza (gljivična infekcija nokta) izazvanih dermatofitima, tinee capitis, gljivičnih infekcije kože: tinea corporis, tinea cruris, tinea pedis i zaraze kože kvasnicama roda Candida (npr. Candida albicans), kada se uopšteno smatra pogodnim peroralno lečenje zbog mesta, težine i proširenosti infekcije. Suprotno kremi, oralni terbinafin nema dejstva na pityriasis versicolor. Lečenje teških infekcija nokata traje i do 12 nedelja.
Terbinafin, primenjen u obliku tableta ometa funkcije bubrega i jetre te se stoga kod pacijenata s oštećenim funkcijama bubrega i jetre sme vrlo ograničeno primenjivati.
Primenjen u obliku kreme terbinafin može izazvati povremeno crvenilo, svrbež ili peckanje na mestu aplikacije, ipak to je retko razlog za prekid lečenja. Te bezazlene simptome treba razlikovati od alergijskih reakcija koje su retke, ali zahtevaju prekid lečenja. Najčešće nuspojave terbinafina u obliku tableta jesu probavni simptomi (osećaj nadutosti, gubitak apetita, mučnina, blaga bol u trbuhu, proliv) ili bezazleni oblici kožnih reakcija (crvenilo, urtikarija), mišićnoskeletne reakcije (artralgija, mialgija).

Lekovi registrovani u Republici Srbiji u 2012.god: Lamisil, Lamisil DermGel, Lamisil Once 1%, Mycofin, Myconafine, Terbinafin Genericon

Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

Bred
Bred:
Related Post