X

Bolesti uzrokovane virusima

Virusi ne pripadaju fiziološkoj flori kože, ali nakon infekcije mogu perzistirati u telu (npr. herpes virusi) i biti reaktivni. Za dermatologiju su od posebne važnosti herpes virusi (herpes simplex, Varicella zoster virus), humani papiloma virus (različite vrste bradavica) kao i zahvatanje kože kod brojnih opštih virusnih infekcija, te virus boginja (virus variole, pox virus). Manifestacija, težina i povratak bolesti zavise u velikoj meri od stanja odbrane organizma. Lečenje virusa obično se sprovodi lokalnom simptomatskom terapijom, hemoterapijom (virustaticima), imunomodulatorima (npr. interferon), te se primenjuju mere prevencije profilaksa (pasivna i aktivna prevencija)

Bolesti uzrokovane Herpes simplex virusima
Virus Herpes simplex tipa 1 i 2 dovode do infektivnih bolesti uz zahvatanje kože-sluznice usana, lica, genitalna lokalizacija) i to su ujedno i najčešće lokalizacije HSV koji se manifestuje u vidu crvenila kože prekrivenog grupisanim mehurićima.
Moguća komplikacija može biti sekundarna bakterijska infekcija. Lečenje je uglavnom simptomatska lokalna terapija (isušivanje, antivirotici), lokalni aciklovir, foskarnet, te cinkova pasta. Kod srednje teških infekcija HSV lokalizovanog genitalno dodatno se uzima aciklovir oralno (na usta) valaciklovir, ili famciklovir. Kod teških oblika te kod čestih recidiva daje se aciklovir intravenski. Da bi se sprečila manifestacija bolesti treba izbegavati provocirajuće faktore kao što su npr. preveliko izlaganje suncu bez zaštitnog faktora. Treba izbegavati kontakt sa osetljivim osobama (novorođenčad, bolesnici sa oštećenim imunološkim sistemom).

Herpes Zoster
Uzrok bolesti je virus Varicella zoster. Vrlo je verovatno da primarna infekcija tim virusom izaziva varičele, što se uglavnom događa u detinjstvu. Zoster nastaje aktivacijom latentnog virusa kod osoba koje su prebolele varičele i zato je znatno češći kod odraslih. Do tri nedelje pre izbijanja kožnih promena javljaju se bolovi, osećaj pečenja u području kože koje inerviše odgovarajući zahvaćeni nerv. Na zahvaćenoj koži najpre se javi crvenilo, potom gusto grupisani mehurići ispunjeni gnojem ili krvlju. Ako Zoster zahvati područje oka, često dođe do slabljenja vida dotičnog, te ako zahvati slušni nerv, dolazi do oštećenja sluha kao i popratne vrtoglavice. U terapiji najvažnije mesto zauzimaju analgetici da spreče jake bolove, vitamin B, aciklovir oralno, po potrebi lokalno antibiotska mast, kao i puder sa anestezinom kao magistralni preparat.

Molluscum Contagiosum
Radi se uglavnom o kontaktnoj infekciji koja se manifestuje kao sitne papule (izbočine kože glatke površine), staklastog sjaja, nekoliko mm velikih. Najčešće se javljaju po rukama i nogama, trupu, genitoanalnoj regiji. Najčešće se javlja kod dece, ali ređe i kod odraslih. Lečenje se svodi na lokalno odstranjivanje promena.

Bolesti uzrokovane Papilloma virusima (bradavice)
Humani Papilloma virusi (HPV) s brojnim tipovima (više od 150) uzrokuju različite vrste načelno dobroćudnih virusnih papiloma kože i sluznica, kod nekih vrsta (tipova), moguća je zločudna promena.
U posledice infekcije HPV-om možemo nabrojiti:
Obične bradavice – česti tip bradavica, (HPV-2, HPV-4) tvrde hiperkeratotične papule, do veličine 1 cm, a u slučajevima ne lečenja mogu izgledati i veće jer se više njih međusobno spaja, smeđe su boje ili boje kože. Najčešće se razvijaju na šakama, prstima, ponekad i uz nokat ili čak ispod njega. Čini se da se razvijaju od jedne jedine inficirane ćelije.
Bradavice na stopalima (Verrucae plantares – HPV-1) pojavljuju se pojedinačno ili u grupama na mestima sa debelim slojem roževine kao što su stopala. Bolne su pri hodu, više su pljosnate, te rastu u dubinu što zapravo i uzrokuje bol. Najčešće su lokalizovane na pritisku izloženom mestu.
Ravne mladalačke bradavice (Verrucae planae juveniles – HPV-3) jedva su iznad nivoa kože uzdignute, pljosnate, boje kože, svetlosmeđe ili sivkaste. Pojavljuju se na licu, gornjim stranama šake, a ređe na drugim mestima.
Filiformne bradavice (Verrucae filiformes) pojavljuju se na vratu, licu a posebno na obrvama, usnama i nosu. To su zašiljene, tanke, 1 -3 mm duge bradavice.
Posebni oblici: Epidermodysplasia verruciformis (HPV, tipovi 3, 5, 8, 10) generalizovane kožne bradavice s rizikom zloćudne promene ćelija (oko 30 % spinocelularnih karcinoma na delovima kože izloženim svetlu).

Dalje bolesti kože-sluznice su Condylomata acuminata (šiljasti kondilomi, bradavice sluznica), nastaju u anogenitalnoj regiji (prepucijum, glans penisa, labija, anus, vagina, uretra). To su mekane, izdužene bradavice ružičaste boje, na peteljci, neravne površine poput karfiola. Te se bradavice najčešće prenose seksualnim kontaktom. Ponekad prelaze u karcinom (HPV tipovi 16, 18, 31, 33 35).

Do sada još ne postoji standardna terapija:
Virustatici: kreme koje sadrže 5-fluorouracil lokalni citostatski preparati podofilina.
Operativna terapija: hirurško odstranjenje totalnim izrezivanjem, krioterapija (smrzavanje snegom ugljen dioksida, postiže se temperatura od -78°C) Tretman se uglavnom ponavlja nekoliko puta zavisno od veličine bradavice. Takođe se koristi i tečni azot kojim se postiže temperatura od -195°C.
Lečenje električnom strujom ili elektrokoagulacija je metoda kod koje se veća reaktivna elektroda postavi na krevet ispod pacijenta, a malenom elektrodom koja može biti okrugla, zašiljena ili u obliku igle, koaguliše se tkivo na osnovu toplotnog dejstva. Elektrokoagulacija se izvodi naizmeničnom strujom visoke frekvencije.
Potporna keratolitička terapija (npr. flasteri sa salicilnom kiselinom)
Lečenje šiljastih kondiloma koji se prenose polnim putem, a lokalizovani su na polnom organu i području oko analne regije, mogu se takođe provoditi elektrokoagulacijom, odstranjivanjem pomoću CO2 lasera, krioterapijom, no najčešće se koristi podofilin 25-50%-tni (lokalni citostatik) koji se primenjuje na kondilome, dok se ostala zdrava koža i sluznica zaštite najčešće neutralnom kremom, te se drži nekoliko sati (obično 3-4 h), a potom ispere mlakom vodom. Podofilin ima izrazito citostatski efekat, pa je te tretmane potrebno provodi pod nadzorom lekara dermatovenerologa, te ga je potrebno više puta ponoviti. Kontraindikovan je u trudnoći. Obavezno je uraditi pregled i terapiju partnera. U novije vreme se primenjuje imikvimod 5%-tna krema lokalno. Uzročnik je jedan od Humanih papiloma virusa (postoji 60 tipova).
U lečenju kožnih infekcija bakterijama i virusima primenjuju se kreme, masti ili praškovi koji sadrže određene antibiotike, hemoterapeutike i antivirotike
Antibiotici koji se u tim slučajevima primenjuju obično su oni antibiotici koji imaju veliku efikasnost, ali se često ne koriste u lečenju sistemskih infekcija zbog velike otrovnosti. No, koriste se i oni antibiotici koji se koriste i u lečenju sistemskih infekcija kao što su aminoglikozidi.
antibiotici: hloramfenikol, demeklociklin, oksitetraciklin, fuzidinska kiselina, polimiksini, bacitracin, neomicin, tirotricin, gentamicin, virgianamicin, amikacin i dr.
hemoterapeutici: sulfametizol, mafenid, srebro sulfadiazin, metronidazol, ciprofloksacin;
antivirotici: idoksuridin, aciklovir, penciklovir, ibacitabin, imikvimod, tromantadin i podofilintoksin

Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

Bred
Bred:
Related Post