X

Psihostimulansi i nootropici

Psihostimulansi su supstance koje pojačavaju aktivnost mozga. Nadvladavaju umor i iscrpljenost i poboljšavaju koncentraciju i mentalnu aktivnost.

Najpoznatiji psihostimulansi su amfetamini. Međutim, zbog zlopoupotreba više se ne koriste kao lekovi i ilegalni su. Danas je njihovo značenje više toksikološko nego farmakološko, tj. oni se uglavnom ne koriste kao lekovi nego kao sredstva zloupotrebe.
Nootropici su lekovi koji, navodno, poboljšavaju metalne sposobnosti bez stimulacije CNS. Oni, pak utiču na metabolizam u mozgu povećavajući iskorišćavanje glukoze u mozgu ili aktivacijom nekih drugih mehanizama koji povećavaju energetsku granicu mozga. Njihova efikasnost, pak, za razliku od psihostimulansa nije nikada egzaktno naučno dokazana.
Jedini psihostimulans koji je i danas u upotrebi je kofein.

Kofein
Spada u metilksantine. Kofein je alkaloid koji se dobija iz plodova biljki kafe (Coffea arabica), čajevca (Thea sinensis), kole (Cola acuminata), guarane i mate (Ilex paraguariensis). Kofeinu su slični teofilin i teobromin kojeg ima u semenkama biljke kakao (Theobroma cacao). Nalazi se i u nekim bezalkoholnim pićima kao što je Coca Cola, Pepsi Cola, Red Bull i sl.
Kofein stimuliše rad mozga, uklanja pospanost i umor i omogućuje povećani intelektualni rad. Mehanizam delovanja sastoji se u blokadi adenozinskih receptora. Adenozin je lokalni hormon koji širi krvne sudove, usporava izbijanje neurona u CNS i usporava rad srca. Stoga je logično da će njegovom blokadom od strane kofeina doći do ubrzavanja rada mozga ali i ubrzavanja rada srca. Povećanim radom srca povećava se krvni pritisak, šire se krvni sudovi. Takođe, kofein ima i diuretski efekat.
Kofein podstiče i oslobađanje adrenalina iz nadbubrežne žlezde. Zbog toga predoziravanje kofeinom (previše kafe) može izazvati srčane aritmije (lupanje srca). Dalje, predoziranje kofeinom uzrokuje nemir, razdražljivost, drhtanje ruku, i nesanicu, a može dovesti i do povraćanja. Ne preporućuje se njegova upotreba kod osoba koje boluju od angine pectoris.
Kofein je termogena supstanca. To znači da podstiče metabolizam na povećano topljenje masti. Danas su jako popularni preparati na bazi kofeina iz guarane koji se koriste za mršavljenje. Takođe, kofein je sastojak kozmetičkih preparata za uklanjanje potkožnog masnog tkiva i celulita.
Najviše se kofeina koristi u kombinovanim analgoantipireticima kao što su Caffetin. Smisao njihovog korišćenja u te svrhe je upravo zbog njegovog psihostimulatornog delovanja pogotovo kad je reč o glavoboljama.

Piracetam

Piracetam je nootropik. Dokazano povećava koncentraciju acetilholina u CNS-u, što je verovatno posledica pojačanog otpuštanja acetilholina iz njegovih presinaptičkih neurona. Ovim bi se mehanizmom mogao objasniti povoljan efekat piracetama kod bolesnika sa kongnitivnim poremećajima, zapažen u kliničkim ogledima. S druge strane piracetam povećava utilizaciju glukoze u mozgu bolesnika sa progresivnom demencijom, što bi moglo biti od koristi u lečenju ovih bolesnika. Koristi se za lečenje lečenju involutivnog senilnog sindroma i disleksija dece.

Prilagodjeno na srpski sa sajta farmakologija.com

Bred
Bred:
Related Post