X
    Categories: Opste

Da li su apoteci potrebne kasete za ostavljanje stvari


Razvoj prodavnica sa samousluživanjem je doveo do pojave posebnih kaseta u kojima posetioci mogu da odlože svoje torbe kako bi mirno prošetali kroz prodavnicu i birali šta im je potrebno da kupe.

Da li je i u apoteci koja ima otvoren sistem izloženosti proizvoda takođe potrebna takva ostava za stvari? O ovom pitanju svoje mišljenje će dati stručnjaci Centra marketinškog istraživanja “Pharmexpert” iz Moskve

Sloboda kretanja

Ostave sa kasetama za stvari – to su posebno modulisani sistemi koji se sastoje iz mnoštva individualnih kaseta u koje se odlaže ručni prtljag. Svaka kaseta ima svoju bravu i ključ koji se nalazi kod korisnika kasete. Ključevi od drugih kaseta nisu isti, pa su na ovaj način stvari posetilaca zaštićene od krađa.

Ovakve kasete su potrebne na prvom mestu u prodavnicama i apotekama koje imaju otvoreni tip izloženosti proizvoda. To se objašnjava specifičnošću datog formata: slobodno, nekontrolisano kretanje kupaca po trgovinskoj prostoriji ostavlja više mogućnosti da se neki proizvod uzme bez plaćanja, ili jednostavno rečeno da se ukrade. Ali postoje i drugi razlozi zbog kojih treba razmisliti da li je potrebno da se u apoteci postavi ostava sa kasetama za prtljag.

Ostava sa kasetama je potrebna kako bi se:
• zaštitili proizvodi na policama apoteka od krađa: velike torbe su omiljeno sredstvo kradljivca za skrivanje ukradenog proizvoda;
• privukli i zadržali novi kupci: udobne, neobične i stilizovane kasete u ostavi izazivaju pažnju kod kupaca i stvaraju pozitivno mišljenje o apoteci;
• stimulisala prodaja: neki kupci odustaju od spontanih, impulsivnih kupovina jer nemaju mogućnost da zađu dublje u trgovinsku prostoriju i da pažljivije osmotre proizvod koji ih je zaintrigirao zbog velikih i teških kesa koje nose.

Naravno, kasete za odlaganje stvari nisu najvažnije pitanje za apoteku. I bez njih se apsolutno može raditi. Takođe ne vole ni svi posetioci da ostavljaju svoje stvari u kasetama, a nije moguće ni primorati ih da to rade. Najbolji argument u ovom slučaju je da se ubedi klijent da je to za njegovo dobro i komfor. A glavni argument za to treba da budu same ostave.

Postoje dve vrste ostava: one koje opslužuje operater i samouslužne. U prvim poseban radnik prihvata torbu od klijenta, odlaže je u kasetu i izdaje broj. Takav sistem izaziva posebno poverenje kod starijih klijenata kojima je nekad teško da se snađu sa kasetama, ili da ostave stvari bez nadzora. Mlađe klijente često nervira red koji treba da sačekaju da bi došli do operatera i jednostavnije im je da sami stave torbu u slobodnu kasetu. Treba primetiti da za apoteku ostava sa operaterom nije rentabilna i predstavlja nepotreban trošak, jer u apoteci nije tako veliki promet kupaca, a treba platiti operatera.

U slobodno pristupne kasete svaki klijent ostavlja svoje stvari i zaključava vratašca, a zatim ih sam i uzima. Takav sistem je jednostavniji i isplativiji.

Mogu se izdvojiti tri osnovne karakteristike ostava sa kasetama u apoteci:
• količina kaseta i mesto za smeštanje istih;
• komfor i funkcionalnost;
• spoljašnji dizajn i usklađenost sa opštim stilom apoteke.

Gde postaviti kasete?

Nije jednostavno odlučiti koliko kaseta treba da se postavi u ostavi. Njih ne treba da bude premalo jer će izazvati stvaranje redova i neprijatnosti za kupce, ali ne treba ni da ih bude previše jer će to dovesti do bespotrebnog trošenja sredstava i zauzimanja prostora u apoteci. Odlučujući faktor je lokacija same apoteke. Ukoliko se ona nalazi u velikom trgovinskom centru, ili u njegovoj blizini, onda postoji verovatnoća da će mnogi klijenti svratiti u apoteku sa kesama iz drugih prodavnica. Pri tom, količina kaseta u ostavi treba da u ovom slučaju bude nešto veća jer će i broj posetilaca biti veći, nego na primer u apoteci koja se nalazi u stambenom bloku na periferiji grada. Drugi faktor je prosečan broj posetilaca sa torbama na dan. Takođe treba uzeti u obzir i ukupnu površinu trgovinskog prostora — što je veća površina to treba da bude više kaseta i obrnuto.

Što se tiče mesta gde treba staviti ostavu sa kasetama, ono naravno treba da bude u blizini ulaza u apoteku. Ipak, i po tom pitanju ne treba žuriti, već treba polako razmotriti
sledeće momente:
• kasete za torbe ne treba da se nalaze suviše daleko od ulaza i izlaza iz apoteke, ali pri tom ne treba da smetaju kupcima pri prolasku;
• prostor između kaseta treba da bude optimalan, kako se klijenti ne bi sudarali i kako ne bi čekali na red da im se ukaže mogućnost da dođu do svojih stvari;
• ostava sa kasetama treba da bude tako postavljena da personal apoteke vidi vratašca kaseta, kako bi se izbeglo lomljenje i krađa tuđih stvari;
• kasete za torbe ne treba da narušavaju izgled trgovinskog prostora jer to umanjuje mogućnost privlačenja novih klijenata;
• kasete za odlaganje ručnog prtljaga treba da se nalaze blizu zone provere i pakovanja stvari i preporučuje se da se ove zone formiraju u istom stilu.

Poštanska brava ili infracrveni senzor?

Komfor i funkcionalnost su dve važne komponente koje zajedno imaju bitan uticaj na kupce, koji odlučuju da li će ostaviti svoje stvari i ući opušteno u trgovinski prostor. Neophodno je da korišćenje ostave sa kasetama bude jednostavno i brzo za posetioce. Kasete ne treba da budu suviše male, treba da imaju jasno istaknute brojeve (velike i upadljive) i ispravne brave. U suprotnom, ništa neće primorati posetioca da ostavi svoje stvari – ni najteža torba, ni namršteni čuvar ili farmaceut. Jer, naravno, ne postoji zakon koji će primorati kupca da ostavi svoje stvari u kaseti.

Kako se ne bi gubilo vreme u razmišljanju kojih dimenzija treba da budu kasete, najbolje je koristiti kasete različitih dimenzija. Neka u istoj ostavi postoje i manje i veće kasete, pa će kupac sam da proceni dimenzije svojih torbi i da izabere odgovarajuće mesto za njihovo odlaganje.

Obično se na kasetama koriste dve vrste brava: evropske i poštanske. Ipak, neki trgovinski centri, koji ne žale novac za kreiranje i održavanje svog imidža, postavljaju kasete sa infracrvenim senzorima i originalnim ključevima. Princip rada je sledeći: kupac odlaže torbu u kasetu i zaključava je. Infracrveni senzor momentalno registruje stvari unutar kasete i posle zatvaranja vratašca odštampa kod na kartici. Ta kartica postaje ključ za kasetu, pa kada kupac hoće da uzme svoje stvari on jednostavno stavlja karticu u za to posebno namenjeni skener i brava se otključava. U današnje vreme takve kasete se ipak smatraju naprednim i prelaze u oblast fantastike, pa apotekama tako nešto i nije potrebno. Pogotovo što takvi sistemi uopšte nisu jeftini i postoji mala teškoća sa usvajanjem tehnologije otvaranja/zatvaranja, jer ne mogu svi kupci samostalno da izađu na kraj sa takvom bravom.

Dizajn kaseta

Ostave sa kasetama u apotekama koje imaju sistem samousluživanja ne predstavljaju samo sistem za zaštitu od krađa, već i sastavni deo dekoracije enterijera trgovinskog
prostora. Spoljašnji izgled kaseta treba da u potpunosti odgovara opštem stilu apoteke. Poželjno je da kasete za odlaganje torbi budu napravljene od strane istog proizvođača kao i ostali nameštaj u trgovinskom prostoru jer će se onda u potpunosti nadopunjavati i formiraće određeni imidž apoteke.

Kasete za odlaganje torbi se tradicionalno prave od metala. Njih karakteriše komfor, funkcionalnost i primamljiva cena. Smatra se da je optimalna debljina lista metala za takve kasete 0,8-1 cm, jer pri ovakoj debljini i cena kaseta neće biti velika i sigurnost se povećava. Kasete iz suviše tankog metala mogu prosto da ne izdrže težinu torbi.

Ipak, ukoliko želite da kasete formiraju i određeni imidž apoteke, treba da razmislite i o kupovini kaseta od drugog materijala. Na primer, kasete od laminizirane iverice su skuplje od metalnih, ali iz dizajnerskog ugla one pružaju daleko više mogućnosti. Kada se poručuju odgovarajuće kasete može se odabrati bilo koja boja koja će se idealno uklopiti sa opštim enterijerom apoteke. Možete se i poigrati sa bojama i napraviti raznobojne kasete. Ukoliko vam to omogućavaju sredstva, mogu se poručiti kasete od organskog stakla: providnog, u boji, sa originalnim delovima trava ili sa kamenčićima itd. A to nije samo efektno i neobično, već ima i praktičnu stranu:
٠ kupci mogu da vide koje su kasete zauzete, a koje slobodne;
• zaposleni u apoteci mogu da vide bez kamere da li ima stvari u ostavi, ili je jednostavno izgubljen ključ od kasete;
• smanjuje se verovatnoća da će neko da zaboravi stvari koje je ostavio u kaseti.

Naravno, takva lepota će vas više koštati od običnih kaseta od metala, a i organsko staklo traži da se redovno održava. Ali ti mali nedostaci ne mogu da premaše mogućnosti koje mogu da pruže providne kasete.

Dr Elmira Martens, Pharmexpert

Bred
Bred:
Related Post