X
    Categories: Opste

Menopauza


Period života kada žena ulazi u menopauzu jeste veoma kompleksan i značajno utiče na svakodnevni život, aktivnosti žena i njihovo samopouzdanje.

>Zahteva posvećenost kao važan vid prevencije i ublažavanja tegoba koje ga prate.

Piše: dr Mirjana Miši

Termin menopauza podrazumeva prestanak menstruacije ali se često koristi i kao sinonim za klimakterijum.
Posle 40. godine, funkcija jajnika počinje da slabi, što rezultira smanjenom produkcijom polnog hormona – estrogena.
Prirodni estrogen (hormon ženstvenosti), koji se stvara u jajnicima, veoma je značajan u regulaciji reproduktivnih organa, funkcije krvnih sudova, koštano – zglobnog i nervnog sistema.
Posle 40. godine, njegova produkcija se smanjuje, ali taj problem može da se javi i kod mlađih žena kod kojih je poremećena ili smanjena funkcija jajnika
Manifestacije tegoba u menopauzi su brojne i različite:
1. Vazomotorni simptomi (valunzi, noćno znojenje, nesanica,lupanje srca)
2. Fizički simptomi (glavobolja , umor)
3. Psihički simptomi (promene raspoloženja, gubitak koncentracije, depresija, razdražljivost)
4. Sluzokoža vagine i vulve postaje tanja, neelastična, suva, podložna upali, sa pratećim svrabom, žarenjem, bolnim odnosima…
5. Oboljenja koštano – zglobnog sistema (osteoporoza, artralgije – bolovi u zglobovima),
6. Kardiovaskularna oboljenja (ishemijska bolest srca, tromboze).
Specifičan i prepoznatljiv simptom je toplotni talas ili valung, odnosno iznenadno crvernilo kože lica, vrata i grudi koje je praćeno osećajem intenzivne vrućine, a završava se izraženim znojenjem.

TERAPIJA: Hormonalna supstitucija menopauze

1. Hormonalna supstituciona terapija (nadoknada estrogena – ženskog polnog hormona) može da rešava probleme menopauze ali je interesovanje žena za taj vid terapije opalo nakon 2002-2003. godine kada je veliki broj istraživanja ukazao na povećan rizik od pojave raka dojke i tromboembolije kod žena koje su primenjivale taj vid terapije (neželjena dejstva).
2. FITOESTROGENI biljaka kao pomoć u prelaznom periodu života žene (bez pratećih neželjenih dejstava)
Sedam od 10 žena tokom klimakterijuma ima probleme kao što su valunzi, noćna znojenja, promene raspoloženja. Priroda pomaže u ovim slučajevima biljnim materijama – fitoestrogenima, koji su najbolja alternativa hormonskoj terapiji.
Fitoestrogeni su biljni hormoni koje sadrže različite biljke.
Sadrže materije slične hemijske strukture kao kod estrogena, ženskog polnog hormona pa mogu da »imitiraju« njihovo dejstvo.
Fitoestrogeni mogu znatno da smanje tegobe kao što su promena raspoloženja, nervoza, nesanica, povoljno deluju na vlažnost i elastičnost vagine. Smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, pomažu pri održavanju telesne težine i povoljno utiču na kvalitet kože.
Fitoestrogeni se preporučuju svim ženama koje se približavaju menopauzi i u menopauzi.
Danas na tržištu postoje brojni monokomponentni preparati fitoestrogena koji se koriste za prevenciju ili ublažavanje tegoba. Ali, teško je pokriti kompeksnu sliku menopauze preparatom koji sadrži fitoestrogene iz samo jednog izvora .

Casopis Apoteka br.65

Bred
Bred:
Related Post