X
    Categories: Opste

Kako hraniti dete u drugoj godini

Odgovarajuća ishrana je neophodna za pravilan rast i razvoj dece, kao i za prevenciju i lečenje mnogih bolesti. Tokom druge godine deca polako prelaze na porodičnu ishranu.

Ako pogledamo izbor namirnica, već su u uzrastu kad mogu da konzumiraju gotovu svu hranu kao i odrasli, naravno, prilagođenu njihovom uzrastu i dnevnim potrebama.

Koje su to namirnice koje treba koristiti?

I grupa – Žita i proizvodi od žita: decu treba navikavati na proizvode od integralnog brašna, ražani ili polubeli hleb, kukuruzni hleb-proju. Poželjno je izbegavati hleb i proizvode od belog pšeničnog brašna, treba ga zameniti brašnom od spelte.

II grupa – Meso, riba, jaja i proizvodi: izbegavati svinjsko meso kao i proizvode od istog (ponekad samo meso od buta), a jela spremati od: domaće piletine, teletine, junetine, jagnjetine i ćuretine visokog kvaliteta. Riba se daje 1-2 puta nedeljno i dalje tokom 2. godine samo bela riba.
Ako dete nije jelo ribu u prvoj godini, počinje se sa pastrmkom, zatim oslić, šarpina, smuđ. Riba je veoma korisna u ishrani jer obezbeđuje visoko vredne proteine, minerale i nezasićene masne kiseline. Jaja su takođe važna u ishrani jer su izvor esencijalnih aminokiselina. Dete u ovom uzrastu može konzumirati celo jaje spremljeno na različite načine ili kao dodatak u jelu. Mesne prerađevine treba izbegavati, osim domaće slanine i malo barene domaće pršute.

III grupa – Mleko i mlečni proizvodi: zbog svog sastava mleko je neophodna namirnica u ishrani deteta jer obezbeđuje vitalne sastojke za pravilan rast i razvoj. Najbolje je da se kravlje mleko u ishranu dece uvede tek po navršenoj drugoj godini života.
Ujutru kao prvi i uveče poslednji obrok pred spavanje dete sisa ili pije adaptirano mleko br. 3, a kravlje mleko pasterizovano sa 2,8% mm se koristi za pripremu deserta ili sa drugom hranom. U ishrani dece treba koristiti i kiselomlečne proizvode: probiotički jogurt i kiselo mleko 3,2% mm, mladi i krem sir, pavlaku, voćni jogurt, maslac.
Dnevna potreba za mlekom je 500 ml – 700 ml.

IV grupa – Masti i ulja i proizvodi na njihovoj bazi: za rast i razvoj dece najbolje je koristiti maslinovo ulje (ako je hladno ceđeno ne sme se grejati) ili za kuvanje ulje od koštica grožđa, a u manjoj meri suncokretovo. Od životinjskih masti se preporučuje maslac i pavlaka. Margarin se ne preporučuje!

V grupa – Povrće i proizvodi od povrća: neophodno ih je svakodnevno imati u jelovniku kao variva i salate. U ovom uzrastu dete može da konzumira sve vrste povrća kao i sveže salate blago začinjene sa malo soka od limuna ili jogurtom. Trebalo bi obratiti paznju na suve leguminoze: pasulj i sočivo – postepeno ih uvoditi i davati samo onoliko zrna koliko staje u dečiju šaku. Još uvek treba izbegavati
soju i pečurke.

VI grupa – Voće i proizvodi od voća: neophodno ih je svakodnevno imati na meniju zato što obiluju vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, pa su neophodni za pravilan rast i razvoj dece. U ovom uzrastu dete može da koristi skoro sve vrste voća, pre svega sveže (rendano ili u komadu, sveže ceđen sok, voćne salate), kompote, a preporučuju se deserti sa voćem jer u tom uzrastu prijaju njihovom organizmu. Suvo voće, grožđe, šljive i kajsije mogu se upotrebiti za pripremu deserta. Još uvek treba izbegavati orašasto voće (lešnik, orah, badem, kikiriki). Bobičavo voće: jagode, maline, kupine (zbog moguće alergijske reakcije) treba dobro odabrati. Dati prvo kao voćni sok razblažen vodom pa posle 4 dana dati malu količinu svežeg voća, a kasnije količinu povećati ako nema loših reakcija.
Voće se daje u vreme prve i druge užine.

VII grupa – Šećer i šećerni koncentati: treba ih davati u manjoj količini, posle ručka. Pogrešno je navikavati decu na slatkiše, a naročito su štetni u periodu dok im rastu zubi koji lako mogu oboleti od karijesa. Bagremov med je zdrav prirodni zaslađivač i treba ga uvoditi postepeno, u količini od 1kk
dnevno, kroz čaj ili limunadu, a kasnije davati i na druge načine.

VIII grupa – Začini i dodaci ishrani: tokom 2. godine dodavati sledeće začine: list peršuna i celera, mirođiju, morsku so, sok od paradajza- bez konzervansa, crni i beli luk.

Važno!
Pored toga šta deca jedu, bitno je i kako jedu. Ovo je vreme kada dete treba da nauči da se samo hrani.
Svakoga dana ponudite detetu komadiće hrane (hleb, meso, kockice krompira ili šargarepe) kako bi
samo uzimalo rukom i prinosilo ustima. Tokom 2. godine dete postepeno prelazi na porodičnu ishranu.
Zato, ako još pasirate hranu u blenderu, odmah prestanite i pripremajte je seckanjem i gnječenjem.

RODITELJI MORAJU DA IMAJU ODGOVORNOST ZA TO ŠTA NJIHOVA DECA JEDU.
PROCES HRANJENJA JE I PROCES VASPITANJA!

PREDLOG JELOVNIKA
za dete u drugoj godini

1) Prvi rani jutarnji obrok – mleko 150 ml (majčino, adaptirana formula br. 3).
Napomena – ako se dete budi kasnije, npr. u 8h, ovaj obrok se može izostaviti. Dobro je da doručak bude najkasnije u 9h.
2) Doručak – palenta sa mladim sirom 200 g (palenta sa mlekom + 1 kk putera + 2 sk sira). Po želji = čaj od šipka zaslađen medom – 150 ml.
3) Prepodnevna užina – sveže voće 150 g (sve vrste sezonskog voća, poželjno iz organske proizvodnje, samo isitnjeno) ili sveže ceđen voćni sok 120 ml.
4) Ručak – teleća čorba 120ml ili čorba od povrća 120 ml (do 18 mes. čorba nije obavezna). Musaka sa tikvicama do 130 g (ako dete nije jelo čorbu, onda musaka 200 g i više). Zelena salata 30 g ili paradajz bez ljuske do 50 g (svežu salatu deca prihvate kasnije, najčešće krajem 2. godine, ali ih treba svakodnevno navikavati). Hleb 30 g -1 parče.
5) Popodnevna užina – voćni desert: pire od svežeg voća, npr. kruška 150 g ili voćni sok 100 ml + zdrav keks 50 g (poželjno sa 50% integ. brašna ) ili domaća pita od kora i voća.
6) Večera – mlečna kaša 200 g (adap. mleko formula br. 3 + žitarice: 7 korn Milupa, ovsene pahuljice, kuvano proso) ili 1-2 puta nedeljno bebi keks ili pirinčani griz sa kravljim mlekom.
7) Obrok pred spavanje (posle kupanja) – mleko do 200 ml (majčino ili adap. mleko br. 3)
.
PREDLOG JELOVNIKA za dete u drugoj godini:

Napomena: U periodu nicanja zuba, deca najčešće imaju potrebu za noćnim obrokom mleka i treba im dati. Ali čim zubići niknu, treba ih odviknuti od noćnog hranjenja!

MAKARONE SA MLEVENIM MESOM
100g makarona ili domaće tarane
50g mlevenog junećeg mesa
2 kašike pirea od paradajza
maslinovo ulje i so
Isitnjenu šargarepu prodinstati na ulju sa malo vode. Dodati mleveno meso i lagano kuvati. U kuvano meso dodati pire od paradajza, posoliti i kratko prokuvati.
Makarone skuvati u slanoj vodi, ocediti i isitniti. Pomešati makarone sa mesom. Ovaj obrok je za odojče starije od devet meseci.

ŠNICLE ZA BEBU
100g dobro skuvanog belog mesa iseckati i dva puta samleti na mašini za meso.
Dodati žumance, malo seckanog peršuna, malo soli i oblikovati manje kuglice.
Dodati kuvanom povrću i sve zajedno prokuvati još 10 minuta. Od iste mase može se oblikovati tanja šnicla i ispeći u foliji. Gotovu izgnječiti viljuškom i dati bebi u pireu od povrća. Ovaj obrok je
za odojče starije od devet meseci.

VOĆNE TORTICE ZA PRVI ROĐENDAN
90 g butera, 2 zrele banane
1 jaje, 90 ml mleka
200 g brašna, 1/2 kesice praška za pecivo
90 g suvog grožđa
kašika bagremovog meda
Umešati penasto buter i banane. Postepeno dodati umućeno jaje, mleko, med i brašno sa praškom za pecivo. Na kraju dodati suvo grožđe i testo razdeliti u papirne korpice za pečenje. Tortice peći 15 min. na 200OC.
Ohlađene tortice ukrasiti kolutom od banane i svećicom. Po želji, tortice se mogu napraviti sa drugim voćem (kruška, jagoda ili kivi).

Recepti su preuzeti iz knjige
BEBI KUVAR nutricioniste
Živke Vlajković. Knjigu
možete poručiti na telefon:
064/178 2252

Autor: Živka Vlajković
diplomirani nutricionista,
autorka knjige Bebi kuvar
DZ Zemun

Izvor: Bebin izbor

Bred
Bred:
Related Post