X
    Categories: Opste

Lekovito bilje u terapiji benigne hiperplazije prostate


Mogucnost pojave benigne hiperplazije prostate povecava se sa godinama starosti. Prema literaturi, oko 55% muškaraca u dobi između 50 i 60 godina ima manjih ili većih tegoba dok se kod populacije od preko 70 godina benigna hiperplazija prostate javlja u preko 70% slučajeva.

Simptomi se obicno ne javljaju dok ne dodje do znacajnijeg uvecanja prostate a mogu se grupisati u opstruktivne (otezano mokrenje, smanjeni urinarni protok, curenje urina) i nadrazujući (povecana ucestalost mokrenja, percepcija rezidualnog urina, nocno mokrenje)

Piše: dr Katarina Šavikin

Smatra se da veci broj faktora dovodi do benigne hiperplazije prostate a jedan od njih je svakako promena hormonskog statusa tokom starenja.
Pre pocetka terapije, bilo konvencijalne ili fitoterapije, neophodno je iskljuciti mogucnost opstrukcije urinarnih puteva ili maligniteta. Fitoterapija ima najvise uspeha u prvim fazama oboljenja kada su prvenstveno prisutni nadrazujuci simptomi.
Od lekovitog bilja koje se moze naci na teritoriji Srbije, najcesce se preporucuju koren koprive (Urticae radix), seme bundeve (Cucurbitae semen) i nadzemni deo vrbovice (Epilobii herba).
Kopriva (Urtica dioica L.) pripada familiji Urticaceae i siroko je rasprostranjena.
Raste oko kuca, pored puteva, na djubristima, stanistima bogatim nitratima.
Ima znacajnu ulogu i u kulinarstvu i u fitoterapiji. I ako je najsire poznata upotreba lista koprive, u terapiji benigne hiperplazije prostate upotrebljava se koren koprive. koji je oficinalan po Nemackoj farmakopeji (DAB 10).
Koren je bogat polisaharidima, a sadrzi i b-sitosterol, lektine, kumarine, triterpene, fenil propanoide. U naucnim studijama je pokazano imunomodulirajuce delovanje. Prisutni lektini izazivaju nespecificnu aglutinaciju eritrocita, stimulisu proliferaciju limfocita, inhibiraju sintezu prostaglandina i indukuju sintezu interferona.
Takodje, inhibiraju transformaciju testosterona u estradiol u prostati, povecavaju protok urina i smanjuju iritaciju i osecaj neprijatnosti u stadijumu I i II benigne hiperplazije prostate.
Ekstrakt korena koprive kao i frakcija polisaharida su u in vitro studijama pokazali antiinflamatorno delovanje ali za sada u literaturi nema mnogo podataka o klinickim studijama sa ekstraktom koprive.
Nekoliko studija se bavilo ispitivanjem aktivnosti preparata koji sadrze ekstrakte korena koprive i testeraste palme (Saw palmetto) kao sto su Nutrilite i Prostagutt forte. U vecini studija je pokazana dobra efikasnost i podnosljivost.
Bundeva (Cucurbita pepo L.) pripada familiji Cucurbitaceae. Poreklom je iz tropske Amerike ali se sirom sveta gaji. U terapijske svrhe se koristi seme bundeve (Cucurbitae semen) koje je oficinalno po Nemackoj farmakopeji (DAB 10).
Seme je bogato steroidima, steroidnim glikozidima i 5 i 8 sterolima. Sadrzi i vitamin E, mikroelementi (Se, Mn, Zn, Cu), masno ulje (35-40%), pektine (30%),
proteine (25-30%).
Pokazano je da seme bundeve olaksava simptome benignog adenoma prostate, pre svega vezanih za mokrenje ali ne utice na smanjenje adenoma.
Epilobium parviflorum (Schreb.) Wither (Vrbovica, nocurak) i E. angustifolium L. (sin. Chamaenerion angustifolium (L.)Scop.), (vrbovica) pripadaju familiji Oenotheraceae. Prvi naseljava vlazna, zapustena mestima od nizijskog do planinskog pojasa dok se druga vrsta javlja na krsevinama, pozaristima, u proredjenim sumama.
U terapiji se koriste nadzemni delovi(Epilobii herba) a kod vrste E. angustifolium cesto i list (Epilobii folium).
Obe vrste su bogate flavonoidima i to derivatima kemferola, kvercetina i miricitina, sadrze i b-sitosterol i njegove estre, galnu i elagnu kiselinu kao i njihove derivate.
U naucnim studijama je pokazano antiinflamatorno delovanje preko inhibicije osloba|anja prostaglandina (PGI2, PGE2, PGD2).

Casopis Apoteka br.64

Bred
Bred:
Related Post