X
    Categories: Opste

Oboleli od ekcema ugroženiji kod virusnih infekcija


Oboleli od ekcema koji su izloženi riziku od ozbiljnih virusnih infekcija imaju teži tok oboljenja, podložniji su alergiji na hranu i druge alergene i imaju učestalu istoriju stafilokoknih infekcija. Ovo su rezultati istraživanja Atopic Dermatitis Vaccinia Network, ustanove oformljene u SAD radi proučavanja uticaja virusnih infekcija na ekceme.
Rezultati objavljeni u junskom on-line izdanju The Journal of Allergy and Clinical Immunology pomoći će identifikovanju osoba sa povećanim rizikom od teških komplikacija vakcinisanja protiv velikih boginja, a ukazuju da mogući uzroci povećane podložnosti virusnim infekcijama leže u oštećenjima kožne barijere i produkciji antimikrobnih proteina.

“Prethodne studije su pokazale ne samo da se broj obolelih od ekcema povećava, već i da pacijenti pokazuju veću podložnost virusnim infekcijama – reči su jednog od autora iz Odeljenja za kliničku imunologiju. “Naša studija je prva i do sada najveća u SAD koja je pažljivo proučila uticaj virusne infekcije herpes simpleksa na obolele od ekcema. Takođe je prva koja je pokazala da su ovi pacijenti podložniji stafilokoknim i drugim infekcijama kože i očiju”.

Od oko 6 miliona stanovnika SAD koji pate od ekcema, znatan deo je podložan široko raširenim infekcijama kože koje izazivaju herpes simpleks i virus vakcinije. Jedna od ređih komplikacija kod infekcije herpesom je širenje na sluzokožu očiju i prodiranje u krvotok, što može da izazove encefalitis i meningitis.

Virus vakcinije, koji se koristi u vakcinama protiv velikih boginja, takođe može da izazove teške i po život opasne kožne infekcije kod manjeg broja osoba koje boluju ili su bolovale od ekcema.

Magazine White – broj 30

Bred
Bred:
Related Post