X
    Categories: Opste

Strah od razdvajanja

Molim te, nemoj da ideš!

Veliki broj vas je prošao kroz bolan roditeljski momenat razdvajanja od deteta. Možda je to bilo onda kada ste ostavili dete u vrtiću i kada vam je visilo oko vrata kao ogrlica preklinjući vas: “Ne ostavljaj me, mamice, molim teeee!“.

Osećali ste se više nego užasno dok ste odlazili. Ali to što se vaše dete rasplače kada pokušate da ga ostavite negde, ne znači da će uvek biti tako. Strah od razdvajanja je normalan deo razvoja svakog deteta i on dođe i prođe. Često je to pozitivan znak jer to znači da je dete vezano za vas, ali pošto želite da u trenutku razdvajanja ne bude suza ili besa, čak i onda kada želite da izađete uveče sa prijateljima, ili kada samo želite da izađete iz prostorije bez pitanja „Gde ideš?“, evo kratkog vodiča za bolje razumevanje kako vaše dete doživljava razdvajanje u svakom uzrastu i kako da učinite rastanak manje bolnim.

Beba od 6 – 9 meseci

Tada vaša beba ne razume da nešto postoji ako joj nije u vidnom polju. Na primer, ako joj sakrijete
igračku ispod pokrivača, ona je neće tražiti jer misli da je zauvek nestala. Zamislite samo kako se
vaše dete oseća kada vi nestanete, čak i ako samo odete do frižidera. Šest meseci je i momenat kada
vaše dete počinje da shvata da je odvojena ličnost od vas. Njegov svet zavisi od vas i kada oseti
prekid u toj vezi, može da se uspaniči.
– Šta vaše dete misli: „Moja mama se malopre igrala sa mnom, a sada ne. Bojim se.“ „Mama me je ostavila samog u krevecu. Neću da spavam.
Hoću da me drži!“
– Kako da ga umirite: Vežbajte kratka razdvajanja svakog dana da bi dete kasnije bilo spremno
za duža razdvajanja. Ako treba da uključite mašinu za veš ili da izbacite smeće, dozvolite bebi da iskusi momenat samoće i da shvati da ćete se vratiti.
Kada odlazite, umirite je nežnim pozdravom.
Iako vas vaša beba ne razume, ona ipak razume ton vašeg umirujućeg glasa. Recite: „Mama će sada da izađe iz sobe. Brzo se vraćam kod tebe. Mama se uvek vraća“. To je i dobro vreme da počnete da ostavljate vašu bebu sa bebisiterkom na nekoliko sati da bi se privikla da joj je prijatno i
sa drugim odraslim osobama. Ako se rasplače kad pokušate da se rastavite, možete joj dopustiti da
plače – većina dece sama prestane posle 10 minuta.
Ako trčite nazad da je utešite, to vas čini krivcem.

Beba od 1 – 2 godine

Vaše dete uživa u uzbuđenju što je nezavisno sada kada slobodno može samostalno da hoda i istražuje oko sebe. Odvaja se od vas (bukvalno i figurativno) – ponekad i malo predaleko. Na primer, možda će mu nešto privući pažnju pa će malo odlutati, ali čim shvati da više niste u blizini, uspaničiće
se. Takvo ponašanje je tipično za ovaj uzrast.
Deca čeznu za mogućnošću da se kreću samostalno, ali vole da znaju da ste im dostupni u svakom trenutku.
– Šta vaše dete misli: „Sada mogu da hodam sam, ali šta ako mi zatreba mama, a nema je u blizini? Ako ostanem sam sa bebisiterkom, hoće li mama i tata zaboraviti na mene?“
– Kako da ga umirite: Ne budite iznenađeni ako vaše dete počne da se vezuje za neku omiljenu
stvar. Ćebe ili plišana igračka mu mogu pomoći da se oseća sigurnim i povezanim sa vama bez obzira gde se nalazi. U redu je da ohrabrujete tu naviku kako biste se lakše rastajali.
Stručnjaci naglašavaju da je ta privrženost zdrava. Kada ste kod kuće, provodite nekoliko minuta odvojeni od deteta. Na primer, ohrabrite ga da se igra u sobi pored kuhinje dok spremate večeru (da biste se uverili da je bezbedan, provirite krišom, da vas ne vidi.) Naučiće da je u redu biti nakratko odvojen od vas.

Dete od 3 – 4 godine

Deca u ovom razdoblju postaju samopouzdanija i bolje se snalaze u okruženju. Ali polazak u vrtić može biti poražavajući za dete i učiniti da još više čezne za roditeljima. Za neku decu ovo je prvo iskustvo dužeg odvajanja, zato nemojte paničiti ako se njihovo privikavanje oduži na nekoliko meseci.
– Šta vaše dete misli: „Šta ako mi se ne svidi ovde i ako budem tužan? Šta ako niko ne dođe po mene?“
– Kako da ga umirite: Zakačite mu za ranac privezak sa slikom ili nešto drugo što podseća na dom – na primer, možete mu upakovati neku igračku u ranac koju će nositi svaki dan.
Takođe je od velikog značaja da održavate obećanja. Budite tačni kad dolazite po dete, što će mu ulivati sigurnost jer će vam verovati da ćete biti tu kao što ste obećali. Vežbajte scenu opraštanja kod kuće da biste sprečili da se dete rasplače kad se zaista budete opraštali. Neka dete bude roditelj i neka glumi kako odlazi i vraća se po vas. Igranje obe uloge pomaže deci da shvate da oproštaj nije zauvek.

Dete od 5 – 6 godina

Vaše dete je konačno spremno za odlazak u „veliku školu“ (predškolsku ustanovu) sa „velikom decom“. Možda će biti problematično – ali ono samo želi još uvek da bude mamin mali sin/ćerka. Pomisao na nove, velike drugare, na novo, veće okruženje, učenje novih stvari, može izazvati zebnju što vas napušta. Roditelji treba da paze da ne preteruju sa upotrebom reči „veliki“.
Neku decu to može uplašiti da to znači da sad moraju da se ponašaju kao odrasli.
– Šta vaše dete misli: „Ovo je baš velika zgrada – šta ako se izgubim? Šta ako ne budem mogao da se setim gde treba da idem?“
– Kako da ga umirite: Pre prvog dana, pokušajte da odvedete dete da upozna vaspitačicu, da vidi prostoriju u kojoj će boraviti i dapronađe toalet. Biće manje prestrašen prvog dana ukoliko mu okruženje ne bude bilo potpuno novo.
Ukoliko vaše dete brine zbog domaćeg zadatka, ohrabrite ga da iako je škola za učenje, svako uči na svoj način i da je najvažnija stvar uraditi ono što vaspitačica traži. Recite: „Odrasli su tu da ti pomognu i sve će biti u redu. Učenje nije strašno, već je zabavno“. Nemojte vršiti pritisak na dete – ono treba da zna da je i dalje ipak samo malo dete.
Danka T.
PET POGREŠNIH NAČINA DA SE OPROSTITE
1. Iskradanjem bez pozdrava izdajete detetovo poverenje i možda još više pogoršavate buduća razdvajanja.
2. Zadržavanje u prostoriji da biste proverili da li je dete u redu ga sprečava da bude obuzeto
drugim aktivnostima, što mu konačno i pomaže da zaboravi na strah.
3. Pravite tužne izraze lica, što će uplašiti dete da ga ostavljate na nebezbednom mestu.
4. Menjate rutinu, što čini razdvajanje još težim.
Deca računaju na predvidljivost kad su rastanci u pitanju, pa se zato držite vaših uobičajenih
rituala.
5. Naljutite se kada dete ne može da se rastaneod vas, što će samo još više pojačati njegov
plač. Zato ne pokazujte bes.

Izvor: Bebin izbor

Bred
Bred:
Related Post