X
    Categories: Opste

Telitromicin

12.2.2007. FDA i proizvodjaci su se dogovorili da izmene uputstvo za lek ketek( telitromicin) , antibiotik i da distribuiraju Medicinski Vodic za pacijente.
Novo uputstvo ogranicava upotrebu Keteka povlaceci 2 prethodno odobrene indikacije (akutna bakterijska egzacerebracija i hronicni bronhitis izazvan sa Streptococcus pneumoniae, Haemophilus, influenzae, or Moraxella catarrhalis;

i akutni bakterijski sinuzitis izazvan Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, or Staphylococcus aureus.)
Ketek je sada indikovan za tretman pneumonija ( od blagih do srednje teskih) izazvane Streptococcus pneumoniae ( ukljucujuci izolate rezistentne na vise lekova-Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Chlamydophila pneumoniae, or Mycoplasma pneumoniae za pacijente starije od 18god.)
Azurirano uputstvo ukljucuje uokvireno upozorenje i kontraindikacije da pacijenti sa myasthenia gravis ne treba da koriste ketek. Takodje su pojacana uputstva za hepatotoksicnost, gubitak svesti i uznemirenje.
Fda je odredila da je neophodno dodatno upozorenje o riziku od hepatotoksicnosti i proizvodjacu je savetovano da izmeni uputstvo na leku u skladu sa tim.
26.1.2006. FDA uputila javnost da su Anali interne medicine objavili clanak u kome je receno da su kod 3 pacijenta primecene ozbiljni hepatotoksicnosni efekti zbog upotrebe keteka.

Izvor

Bred
Bred:
Related Post