X

Nova metoda dijagnoze Helicobacter pylori

Nova metoda dijagnoze Helicobacter pylori

Neradioaktivni neinvazivni ureaza izdisajni test na Helicobacter pylori, koji se primenjuje u svetu od 1999. godine, sada je dostupan i našim pacijentima. Na KBC Bežanijska kosa, u saradnji sa kompanijom Habit Pharm, nedavno je počela primena ove, za nas nove dijagnostičke metode. Tim povodom razgovaramo sa doc. dr Nikolom Milinićem, direktorom KBC Bežanijska kosa.

– Počeli smo sa primenom jedne nove metode, koja je svuda u svetu prihvaćena kao najvalidnija metoda za određivanje prisustva Helicobacter pylori u organizmu čoveka. To je ureaza izdisajni test sa ugljenikom C13. Ono što je novo i zbog čega se taj test smatra toliko važnim, pored toga što je izuzetno precizan, je da ugljenikov izotop C13 ima izuzetno dugo vreme poluraspada pa se smatra neradioaktivnim, za razliku od ranije korišćenog ugljenika C14, koji je vrlo radioaktivan. Tako da se svugde u svetu, i u svim vodičima dobre kliničke prakse, ovaj test pominje kao najvalidniji i najbezbedniji, kaže doc. dr Nikola Milinić, gastroenterolog.

Po kom principu funkcioniše ovaj test?

– Pacijent popije jednu tabletu u kojoj se nalazi urea sa ugljenikom C13. Ako postoji Helicobacter pylori infekcija, onda će enzim ureaza, koji ta bakterija poseduje, metabolisati ureu sa ugljenikom C13. Tom prilikom se oslobađa ugljen dioksid sa C13 i izbacuje kroz izdahnuti vazduh. Ako je infekcija prisutna, pokazaće se velika promena u odnosu na ugljenikov izotop C12. Na ovaj način sudimo o prisustvu bakterije.

Koliko je ureaza izdisajni test precizan?

– Ureaza izdisajni test, koji primenjujemo, smatra se najvalidnijim, jer direktno govori o bakteriji i njenoj metaboličkoj aktivnosti. Osim što je pouzdan za prvu dijagnostiku bakterije, ovaj test je ujedno i jedini priznat kao validan test da se potvrdi da li je eradikacija bakterije uspešno izvršena nakon terapije. Do sada su lekari vrlo često pravili metodološku, pa i stručnu grešku, na primer, serološkim testom određivali su pacijentu prisustvo antitela na Helicobacter pylori, koja su IgG klase. Tu nastaje problem, jer takav test može da se koristi za primarnu dijagnostiku H. pylori, ali on nije uopšte validan za kontrolu eradikacije. Naime, tim testom utvrđuje se samo prisustvo antitela koja je stvorio organizam na bakteriju, a antitela ostaju u organizmu najmanje još godinu dana nakon uništenja bakterije i onda se stalno dobija lažno pozitivan nalaz.

Koliko je ovaj test komforan za pacijente?

– Posebna prednost ove metode je to što je neinvazivna. Trenutno se kod nas prisustvo Helicobacter pylori može utvrditi još samo endoskopski, patohistološkim pregledom. Endoskopija je i skupa i vrlo nelagodna za bolesnika. Ureaza izdisajni test je, međutim, vrlo komforan – pacijent samo popije tabletu i zatim izdahne vazduh iz koga će se meriti taj ugljen-dioksid i sadržaj ugljenika C13 u njemu. Rezultat se dobija posle par minuta ili sutradan, mi radimo analizu i izdajemo rezultate, kaže doc. dr Milinić

– Bakterijom Helicobacter pylori inficirano je, kako se smatra, između 50 i 60% opšte populacije u svetu, kao i kod nas. Helicobacter pylori je daleko najubikvitarnija klica, što znači da se nalazi svugde, po celoj zemaljskoj kugli. Najzahvaćeniji regioni su Južna Amerika, Azija, Afrika, a najmanja incidenca je u Australiji, oko 20%. Infekcija je uglavnom češće zastupljena u zemljama u razvoju, i u osnovi se smatra bolešću prljavih ruku. Prenosi se putem kontaminiranih izvora vode i nedovoljno oprane hrane – voća i povrća. Međutim, činjenica je da organizam pravi određenu simbiozu sa tom bakterijom, uspostavi se neka ravnoteža u kojoj bakterija i dalje postoji, ali je pod kontrolom i ne daje neko ozbiljnije oboljenje. Zato i nije stav da svi pacijenti treba da se testiraju i leče, već samo oni koji imaju određene tegobe.

– Pacijenti se obično plaše Helicobacter pylori jer su čuli da je karcinogen. H. pylori se smatra karcinogenom prvog reda, zajedno sa nitritima, ali se karcinom ipak javlja kod malog broja inficirane populacijemanje od 1%. Potreban je, naravno, duži vremenski period da se prođu svi stadijumi – od atrofije sluznice želuca, preko metaplazije, displazije, do displazije najvećeg stepena, kada dolazi do promena karaktera ćelija i tek onda nastaje karcinom.

Novi cefalosporinski antibiotici

HABIT PHARM – fabrika lekova iz Ivanjice, poznata stručnoj javnosti, ali i široj populaciji kao renomirani proizvođac čvrstih formi (tableta) najfrekventnijih lekova, početkom ove godine registrovala je i prve ampulirane antibiotike.

Radi se, naime, o cefalosporinskim antibioticima II i III generacije i to:

– Ceftriakson inj. 10x1g,

– Ceftriakson inj. 50x1g

– Ceftazidim inj. 1x1g

– Cefuroksim inj. 1x1500mg i

– Cefuroksim inj. 1×750 mg.

S obzirom da cefalosporini, kao antibakterijski lekovi za sistemsku primenu, imaju značajno mesto u lečenju različitih vrsta infekcija, proizvodnjom ovih preparata, HABIT PHARM će, pored dosadašnjeg snabdevanja apotekarskih ustanova, zauzeti značajno mesto i u snabdevanju bolnica sirom Srbije.

Časopis WHITE/ mart 2007. godine

AquArius
AquArius:
Related Post