X
    Categories: Opste

PMS – koliko znamo

Izvor: Doživeti 100
Predmenstrualni sindrom “PMS” je kombinacija emocionalnih, fizičkih i psiholoških smetnji, često praćenih promenama u raspoloženju, koji se obično javljaju nakon ovulacije i gotovo po pravilu prestaju po početku menstrualnog krvarenja.

Najčešći simptomi povezani sa promenama u raspoloženju su iritabilnost, preosetljivost, depresija, kao i česte oscilacije između tuge i ljutnje, dok su najčešći fizički simptomi umor, nadutost, mastalgija, pojava akni i promene u apetitu.

Koliko je čest PMS?

Premastatističkim podacima čak 80% žena tokom reproduktivnog perioda života iskusilo je neki od fizičkih ili emocionalnih simptoma koji prate predmenstrualni sindrom. Međutim, klinički signi fikantan PMS (koji u većoj meri utiče na funkcije u žena) registrovan je kod 20% do 30% žena. Procenjuje se da između 2% i 6% žena pati od ozbiljnijeg oblika PMS-a tzv. predmenstrualnog disforičnog poremećaja.

Dijagnoza

Ovo specifično stanje kod žena primećeno je još u doba starih Grka, međutim prvi put je u medicinskoj literaturi opisano 1931. godine, dok je posle nešto više od 20 godina dobilo i naziv – predmenstrualni sindrom. Uprkos tome, postavljanje dijagnoze PMS-a veliki je izazov, što je posledica nespecifičnih simptoma koji ga prate. Osim toga veliki broj drugih stanja ili poremećaja mogu da pojačaju ili prikriju simptome PMS-a. U principu, najbolju di jagnozu može postaviti sama osoba koja primeti simptome kod sebe, posmatrajući njihov intenzitet, frekventnost i period trajanja.

Zdrave navike i simptomatska terapija

Baš kao i u slučaju dijagnoze, i izbor odgovarajuće terapije pred menstrualnog sindroma može biti otežan. Osnovne preporuke vezane su za higijensko-dijetetske mere poput:
• intenziviranje fizičkih aktivnosti;
• pružanje odgovarajuće emocionalne podrške od strane prijatelja i porodice;
• izbegavanje soli pre početka menstrualnog perioda;
• smanjenje unosa kofeina, alkohola i prestanak pušenja;
• smanjenje unosa rafinisanih šećera.
Terapija često zavisi i od ozbiljnosti simptoma i samo u malom broju slučajeva je kauzalna. Ukoliko su simptomi izraženi i u ve likoj meri ometaju normalne dnevne aktivnosti žene i značajno re mete kvalitet njenog života po preporuci lekara mogu se uključiti diuretici, NSAIL, oralni kontraceptivi čak i antidepresivi.
Kod blagih i umerenih simptoma često se uz favorizovanje zdravih životnih navika preporučuje i upotreba dijetetskih suplemenata. Aktivni principi koji su najčešće zastupljeni u dijetetskim preparatima biljnog porekla su fitoestrogeni, antioksidansi, aktivni sastojci etarskih ulja itd. Pored njih, u sastav ovih prepara ta često ulaze i magnezijum i mangan koji su se pokazali efikasnim u simptomatskoj terapiji psihičkih smetnji koje neretko prate PMS.

Bred
Bred:
Related Post