X
    Categories: Opste

nastavak5


Nitrozacija primarnih aromatičnih amina sa azotnom kiselinom (generisanom in situ iz natrijum nitrita i jake kiseline, kao što je hlorovodonična kiselina, sumporna kiselina {sulfuric acid} ili HBF4) dovodi do stvaranja diazonijum soli, koje se mogu izolovati ako protivjon? nije nukleofil.
Diazonijum soli su važni intermedijeri za preparaciju alkil halogenida (Sandmeyer-ova Reakcija, Schiemann-ova Reakcija), i azo jedinjenja.
Intermedijerna jedinjenja diazotacije primarnih, alifatičnih amina su nestabilna, ona se brzo konvertuju u karbokatjone nakon gubitka azota, i daju proizvode izvedene iz supstitucije, eliminacije ili procesa premeštanja.
Mehanizam


19.Dieckmann-ova Kondenzacija


Bazno katalizovana intramolekulska kondenzacija diestara. Dieckmann-ova kondenzacija daje 5to ili 6to-člane ciklične ß-keto estre, i obično se izvodi sa natrijum alkoksidom u alkoholnom rastvaraču.
Prinosi su dobri ako proizvod ima proton koji moze da se enolizuje, u suprotnom, povratna reakcija ( otvaranje prstena) može biti kompeticija. Videti Claisen-ovu Kondenzaciju

20.Diels-Alder-ova Reakcija



[4+2]-cikloadicija konjugovanog diena i dienofila ( alken ili alkin ), elektrociklična reakcija koja uključuje 4 π-electrone diena i 2 π-electrons dienofila. Pokretačka sila ove reakcije je formiranje novih σ-veza, koje su energetski stabilnije od π-veza.
U slučaju alkinil (alkynyl) dienofila, početni adukt takodje može reagovati kao dienofil ako nije suviše sterno zaklonjen. U adiciji / dodatno, ili dien ili dienofil mogu biti supstituisani kumulovanim dvostrukim vezama, kao što su supstituisani aleni.
Sa svojim širokim opsegom i jednostavnošću operacija, Diels-Alder je najjači metod sinteze nezasićenih 6to-članih prstenova.
Varijanta je hetero-Diels-Alder, u kome ili dien ili dienofil sadrži heteroatom, najčešće azot ili kiseonik. Ova alternativa omogućava snažnu sintezu 6to-članih heterocikličnih prstenova.
Mehanizam


Preklapanje molekularnih orbitala (MOs) je neophodno:

Preklapanje izmedju najviše okupitane molekularne orbitale diena (HOMO) i najniže okupirane molekularne orbitale dienofila (LUMO) je toplotno omogućena u Diels-Alderovoj reakciji, ako su orbitale sličnog energetskog sadržaja. Reakcija je olakšana elektron privlačnim grupama na dienofilu, budući da će to sniziti sadržaj energije LUMO-a. Dobri dienofili obično imaju jedanili dva od sledećih supstituenata: CHO, COR, COOR, CN, C=C, Ph, ili halogen. Dienska komponenta bi trebalo da bude što je moguće više elektron-obogaćena.
Postoji ”inverzni zahtev” Diels Alderove reakcije koji uključuje preklapanje HOMO-a dienofila sa nezauzetom molekularnom orbitalom diena. Ovaj alternativni scenario reakcije je favorizovan od strane elektron donorskih grupa na dienofilu i elektronima osiromašenog diena.

Reakcija je diastereoselektivna.


Ciklični dieni daju stereoizomerne proizvode. Endo proizvod je obično favorizovan od strane kinetičke kontrole zbog sekundarnih orbitalnih interakcija.

Bred
Bred:
Related Post